keskiviikko 24. lokakuuta 2012

viimeistelyä ennen…


Loput sisätäytöt on nyt tehty ja radonin keruuputkikin muistettiin asentaa murskeen sekaan. Tuo radon tuntuu olevan sellainen liukas pallo, josta kaikki osapuolet haluavat päästä eroon. Kunnan rakennusvalvonta edellyttää, että mahdollinen radon huomioidaan rakentamisessa niin että jos sitä esiintyy myöhemmin voidaan se vaivattomasti poistaa haittaamasta. Ei siis mitään ohjeita tai vaatimuksia. Talopaketin toimittaja vetoaa siihen, että eivät tunne perustuksen olosuhteita eivätkä voi suunnitella asiaa valmiiksi. Rakennesuunnittelija pyytää kysymään rakennusvalvonnasta. Apua!

Kaivurikuski taisi olla kaikista valveutunein tässä asiassa kun ehdotti että vaihdetaan sisätäytöstä ylin 15 – 20 cm kerros ilmaa läpäiseväksi murskeeksi ja upotetaan sinne salaojaputki. Putken pää vedettiin ylös ja se on tarkoitus viedä yläpohjaan saakka. Tarvittaessa sitten putki viedään katon läpi ja pienellä kattoimurilla tehdään alapohjaan alipaine joka imee mahdollisen radonkaasun pois. Tämä taitaa olla rakennusalalla ihan yleistä, mutta kun maallikolle tulee asia vastaan ekaa kertaa niin tuntee törmäävänsä seinään yrittäessään selvittää asiaa.

Radon asia on siis tällä erää selvitetty, ylösvientiputki pitää varmaan viedä ylös väliseinän sisällä kun tekninen tila alkaa olla varattu. Maalämpö, lämminvesivaraaja ja vielä käyttöveden kalvopaisunta-astia vaativat tilansa. Sähkömieskin on viemässä omaa 60 cm tilaansa. Tiukkaa tekee.


Sisätäytöstä sen verran vielä, että kaivuriurakoitsijan työntekijä oli innoissaan vähän ylitäyttänyt alapohjaa. Alettiin lauantaina lapioida tavaraa pois sisältä, mutta aika pian huomattiin että lapiotyönä se on aivan liian suuri urakka. Kutsuin urakoitsijan käymään ja hän tulikin pienemmällä koneella poistamaan ylimääräistä tavaraa. Pahoitteli tapahtumaa, mutta jälleen kerran tuli todettua että urakoitsijan valinta osui nappiin. Ainakin siltä osin että korjaa virheensä siirtämättä vastuuta muille. Ylimääräistä tavaraa kertyikin muutama kuutio, joten lapiolla se olisi ollut aika urakka. Tasoitustyötä jäi silti ihan riittävästi mutta nyt sekin työ on siis tehty Jiin ja isomman Hoon toimesta.

Sokkelin yläpinta on nyt viimeistelty koska korkeusheitto ylitti hieman sallitut 5 mm. Nyt pitäisi olla paikallaan. Isomman terassin pilarikengät on myös valettu pilariharkkojen reikiin. Oli tarkkaa koska piti huomioida ihan kaikki ulottuvuudet; etäisyys seinästä, etäisyys toisistaan ja vielä korkeuskin. Piti vielä tontilta poistuessa käydä varmistamassa, että kaivuri ei ollut niitä tönäissyt poistaessaan ylimääräistä tavaraa alapohjasta. Ei ollut, kaikki olivat paikallaan.

Vielä pitää järjestää työmaalle riittävä valaistus ja varautua peittelemään varastoitavat tavarat niin eiköhän kaikki ole huomioitu.


Kannustalolta tuli toimitusvahvistus. Pystytys alkaa maanantaina 5.11. klo 7 aamulla. Paikalla pitäisi silloin olla apumies pakettien purkamiseksi rekoista. Kai se on enemmän koukkujen kiinnittelyä kuin tavaran kantamista. Jännä nähdä miten oma talo alkaa nousta. Pitää muistaa ikuistaa tapahtumaa kameralla.


4 kommenttia:

 1. Meillä oli tuo radonputki piirretty perustussuunnitelmaan. Ja vielä kun meidän tontti sijaitsee "moreenimaastossa", niin on luultavimmin laitettava se radonimuri sinne katolle. Laitettiin tosin nyt ensin vain tavallinen vilpen poistoputki. Ja sitten kun talo on valmis ja mitataan sisätilassa radonin määrä, niin tarvittaessa vaihdetaan se imuri tuon putken tilalle.
  Mukavia pystytyspäiviä :) toivottavasti ei sada :)

  VastaaPoista
 2. Tuo radon kyllä vielä pohditutti niin että kypsyi päätös laittaa se radontiivistys sokkelin päälle. Jos se tekee tehtävänsä niin että radonia ei sisätiloista sitten rajaa-arvoa ylittävästi löytyiskään niin tuota imuputkistoa ei tarvitsisi kytkeä käyttöön ollenkaan. Säästyisi yhdeltä reiältä katossa. Teille on varmaan tulossa tuo tiivistys myös? Kaivurimies, ei itse urakoitsija, ilmeisesti suhtautuu radoniin hieman yliolkaisesti kun laittoi murskeen sekaan ainoastaan yhden pitkän suoran salaojaputken. STUK:n sivujen mukaan sen pitäisi olla lenkki tai ainakin ulottua tasaisesti koko tilan alle. Itse näkisin että ison H-kirjaimen muotoinen putki olisi ollut hyvä. No, sen asentaminen on vielä rungon pystytyksen jälkeenkin mahdollista. Parempikin niin että voi ottaa huomioon viemäriputkien sijoittelun, jotka tulevat samoille korkeuksille. Onko mielipiteitä, onko radonputkiston pituudella suurta merkitystä?

  VastaaPoista
 3. Niinpä tosiaan, meillä kiertää siis sokkelin päällä bitumikermi, joka menee lattiavalun alle. Samoin kantavien pilarien (3 kpl) perustusten päällä on tuo bitumikaistale. Ja radonputki on "lenkki" joka kiertää koko talon, ja menee muuten läpi kahdesta kantavan väliseinän pohjasta kans.
  http://villanygard.blogspot.fi/2012/07/perustukset.html tossa näkyy bitumikermi alaohjauspuun alla. Ja yhdessä kuvassa vilahtaa valkoinen peltosalaojaputki, joka on siis meillä radonputkena. Pituutta en muista, mutta luulisin sen olevan jotain 25-35 metrin väliltä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä ja kiitoksia. Pitää kyllä lisätä tuota putkea meillekin. Ei sitten harmita jälkikäteen. Bitumikermi meni eilen paikalleen. Oli aika pieni homma.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!