keskiviikko 3. lokakuuta 2012

perustukset valmiina


Raksalla on edetty tosi hitaasti viime viikkojen ajan. Toisaalta perheen uusi tulokas on työllistänyt vähän ja lisäksi perustusten valmistumisella ei ole valtava kiire koska paketti on tulossa vasta marraskuun alussa. Tai on se marraskuu nyt jo lähellä!


Sokkelin muuraustyöt on nyt valmiina, lukuun ottamatta kantavien sisäseinien perustuksia, jotka oikein tarkasti piirustuksia tulkiten tulevatkin lattian tasoon eikä 50mm alle niin kuin ulkoseinien sokkelit. Korotus on kyllä helppo tehdä ja jos ei muuta virhettä löydy niin aloittelijoille ainakin 8 pistettä. Samalla muurattiin harkoista molempien terassien pilarit, koska pystytykseen kuuluu myös terassien asennus. Muurauksessa on ollut vahvasti mukana Ärrän isä Koo.


Sokkelin sisäpinnalle oli helppo kiinnittää kaksi kerrosta styroksia. Ulkopuoli on jo rapattu, koska saatiin Satakunnasta saakka paikallisen kylän luottomuurari rappaamaan sokkeli. Näin vältytään ylimääräiseltä seinän suojaukselta toisin kuin jos tuo rappaus olisi jätetty myöhemmäksi. Kostea sää kiusasi työtä ja sateen kostuttamat harkot hidastivat rappauksen kuivahtamista ennen hiertämistä. Lopputulos on kuitenkin ok! Suuri kiitos ammattimiehelle ja Jiin isälle asian organisoinnista plus betonimylläyksestä. Myös Jiin vanhempi poika oli silloin mukana ja on ollut suurena apuna myöhemminkin. Orjatyövoimaa.

Kun rappaus oli kuivunut pari päivää niin ohjainlaudat saattoi poistaa. Tämän jälkeen rappauksen alareunaan kiinnitettiin 1m:n patolevy ohjaamaan rakennuksen seinän viereen valuvat vedet alas salaojaputkeen. Patolevyn korkeus kannatti katsoa tarkasti niin että sen yläreunasta maasto tulee lopulta viettämään poispäin rakennuksesta.

Parin päivän odottelulla saatiin taas iso kaivinkone tontille ja taas alkoi tapahtua paljon näkyvää. Sadevesiviemäröinti paikalleen oikeaan korkeuteen ja kaatoon. Onneksi tontin vieressä on pitkä loiva rinne niin ei todellakaan ole ongelmaa ohjata salaoja- ja sadevesiä pois. Seuraavaksi pieni kerros mursketta putkien päälle ja sen päälle pari kerrosta routastyroksia. Sen päälle taas pieni kerros mursketta. Helppoa…
Ainoa asia joka ei ilmeisesti tässä yhteydessä onnistu on jätevesipuhdistamon asennus. Unohtiko putkimies tilata puhdistamon vai onko kahdessa viikossa valmistajan toimitusajat venyneet todellakin neljään viikkoon? Ilmeisesti unohti! Tavoitteena oli, että konetta ei tarvitsisi kutsua enää tontille ollenkaan ja kaikki asuinrakennuksen kaivuu- ja tasaustyöt olisi saatu tehtyä. Putkimies päätti että ei onnistu.

Asuinrakennuksen sisäosa täytettiin tietysti samalla ja muistettiin laittaa juuripaalut hiekkaan auttamaan seinien sisätuennassa pystytyksen aikana. Hiekka tärytettiin tiiviiksi. Radonin torjunta ratkaistiin niin, että hiekkaa tulikin n. 20 cm vähemmän ja tuo osa korvattiin murskeella jonka sekaan tuli salaojaputki. Putki tullaan viemään katolle saakka ja tarvittaessa sitä kautta imetään radonit pois.

Nyt vielä tehdään edellä mainittujen väliseinien korotus ja valetaan terassien pilareihin pilarikengät niin perustusten pitäisi olla valmiit paketin asennukseen. Hieman on kyllä perhosia vatsassa…

Sovittiin kaivuu-urakoitsijan kanssa, että poistaa samalla pintamaan myös tulevan autotallirakennuksen paikalta, että saadaan tasainen alusta talopaketin tarvikkeille. Samalla tuodaan sinne sähköt, vedet ja viemäröinti. Josko pääsisi vähemmällä kaivamisella tulevana kesänä kun tallia aletaan rakentaa.

Kun tontti on noin iso, sieltä löytyy tilaa myös pois kaivetulle pintamaalle. Tontin yhdessä kulmassa on aika iso kaivettu monttu, josta arveltiin kylän miesten vieneen hiekkaa tarpeisiinsa. Sinne voidaan nyt kipata muutama kuorma pintamaita. Sori vaan niille rakentajille, jotka joutuvat viemään kymmeniä kuormia pois tontilta ja maksamaan mansikoita tavaran kuljetuksesta ja vastaanotosta. Meille tuli siirtomatkaa 50 metriä eikä mitään vastaanottomaksuja. Maksettiin tuo ehkä ison tontin hinnassa..

4 kommenttia:

 1. "Tontin yhdessä kulmassa on aika iso kaivettu monttu..."

  Tai jos haluaisitte sen kuopan tilalle kukkulan, niin voisitte varmaan tehokkaasti rahastaa lähiseutujen nykyiset tai tulevat rakentajat, jos hekin saavat kipata ylijäämämaat sinne? :)

  Itse asiassa mietiskelin jotain tällaista vaihtoehtoista ratkaisua jonkin aikaa itsekin mm. niin, että kannattaisiko ostaa hehtaari tai pari jotain esim. suota tai metsämaata jostain esim. Sipoon korvesta (kiven heiton päässä Itä-Vantaalta), ja kipata oman tontin savimaat sinne ympäri metsiä. Sitten säästyi ne vastaanottomaksut ja osa rahtikuluistakin (jos olisi oma joutomaa lähempänä), mutta ilmeisesti joku laki kieltää kippailemasta maa-aineksia ympäri metsiä, vaikka metsä olisi omaakin? Tai ainakaan maansiirtourakoitsijat eivät olleet tällaisesta ehdotuksesta oikein innostuneita...

  VastaaPoista
 2. Ei muuta kuin hankkimaan kimppasuota. Kaupan päälle tulee pulkkamäki.

  VastaaPoista
 3. Täältä tulee peukkua pulkkamäelle :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!