torstai 28. helmikuuta 2013

lato valkenee

Valaistus on tuntunut tässä projektissa kaikista haastavimmalta jutulta tähän mennessä. Itse en tajua siitä oikeastaan mitään ja ammattilaistenkin kanssa työskentely on vähän tökkinyt.

Iloitsin viime syksynä kun voitin Habitaressa ilmaisen valaistussuunnitelman helsinkiläisestä valaistusliikkeestä. Lokakuun alussa kävinkin heidän toimistollaan juttelemassa suunnittelijan kanssa ja hänen oli tarkoitus alkaa tehdä Latoon valaistussuunnitelmaa. Kuukautta myöhemmin sain häneltä viestin, jossa hän kertoi vaihtavansa työpaikkaa ja lähettäneensä suunnitelmaamme liittyvän materiaalin toiselle henkilölle firman sisällä. Muutaman viikon välein lähetin yritykseen viestiä ja kysyin suunnitelmamme perään. Viimein tammikuun (!) alussa asiaan palattiin ja menin uuteen tapaamiseen.

Luonnollisestikaan mitään muistiinpanoja edellisestä tapaamisesta ei ollut tallessa ja kävimme asiat uudestaan läpi. Olin tapaamiseen kuitenkin melko tyytyväinen koska mielestäni kävimme aika perusteellisesti asiaa läpi. Homma eteni niin, että viikon päästä tästä tapaamisesta sain firman palkkaamalta konsultilta suunnitelman sähköpostitse. Tähän suunnitelmaan oli merkitty valaisimien paikat ja tyypit. Vaihdoimme muutaman viestin ja sovittiin, että tällä suunnitelmalla mennään eteenpäin ja yritys lähettää meille ehdotuksen ja tarjouksen itse valaisimista. Sitä tarjousta ei ole tähän päivään mennessä tullut. Todella vaikea ymmärtää, että yritys käytti ilmaisen suunnitelmani tekemiseen ulkopuolista konsulttia ja sitten kun tulisi rahastuksen aika, ei heillä ole siihen kiinnostusta…

Valaistusasian kanssa alkoi tosissaan olla kiire. Sähkömiehemme Petri Hintsanen tekee yhteistyötä led-valoihin erikoistuneen Winled-nimisen yrityksen kanssa. Yritys tekee myös valaistussuunnitelmia ja on tarjonnut ne jälleenmyyjiensä kautta ilmaiseksi vuoden 2013 alusta lähtien. Sovittiin sähkärin kanssa, että otetaan tätäkin kautta valaistussuunnitelma. Winledin suunnitelma lähti siitä, että jokaisen tilan valontarve laskettiin ja sitä kautta suunniteltiin valaisimien määrä ja tehot. Aikaisemmin saamani suunnitelma tuolta helsinkiläisestä toimistosta oli ehkä enemmän mutuun ja kokemukseen perustuva pläni eikä niinkään suunnitelma, jossa olisi laskettu valotehon riittävyyttä.

Winledin suunnitelmassa käytettiin pelkkiä led-valaisimia ja me kuitenkin haluamme myös riippuvalaisimia luomaan tunnelmaa ja sisustuselementeiksi. Niinpä yhdessä sähkömiehen kanssa yhdistimme saamamme kaksi suunnitelmaa ja suunniteltiinpa muutama yksityiskohta vielä eri tavalla kuin kummassakaan suunnitelmassa. Ja viimein meillä oli valaistussuunnitelma. Jihaa!

Ideana suunnitelmassa on se, että perusvalaistus tulee led-valoista. Valotehoa löytyy paljon, mutta valot ovat himmennettävät. Näin ollen talon saa todella valoisaksi esim. siivouksen ajaksi, mutta saa myös himmennettyä mukavan tunnelmalliseksi. Valaisimien ulkonäkö on niin simppeli kuin mahdollista. Meille tulee valkoinen katto, joten valaisimet ovat valkoreunaisia, jotta ne erottuisivat katosta mahdollisimman vähän.

Lisäksi makuuhuoneisiin, ruokailutilaan, olohuoneisiin, keittiöön ja pikkuvessaan (jonne haluan ehdottomasti kristallikruunun) tulee kattopistorasiat riippuvalaisimia varten. Riippuvalaisimet ja led-valaisimet tietenkin toimivat eri katkaisimista. Lisäksi tulee jalkalamppuja ja pienempiä valaisimia vielä määrittelemättömiin paikkoihin. Meiltä löytyy jo aikaisempiin koteihin ostettuina mm. Selki-aseman Tre-lamppu, Artemiden Tolomeo Mega ja Harri Koskisen suunnittelema Block-valaisin.

Mulla ei ole ihan lopullista suunnitelmaa sellaisena versiona, että sen voisi tänne blogiin laittaa. Tässä kuitenkin melkein lopullinen suunnitelma. Tässä kuvassa ruokailutilan upotettavat ledit on merkitty väärään paikkaan. Ne siirtyvät lähemmäksi seiniä ja muutenkin hieman eri kohtiin. Keittiöön liesiseinälle (jossa ei ole yläkaappeja) tulee liesituulettimen vasemmalle puolelle pari paikkaa riippuvalaisimille. Lisäksi vaatehuoneisiin tulee ledinauhaa tai vastaavaa rekkien taakse tuomaan lisävaloa.

Ylä- ja alakerran suunnitelmissa sama numero tarkoittaa eri valaisinta. Ärsyttävä pieni yksityiskohta (mua jurppii tällaiset epäloogisuudet), mutta se sallittakoon koska en itse pysty näihin noita numeroita muuttamaan. Enkä enää kehtaa pyytää Winledin suunnittelijaa niitä vaihtamaan kun se on varmaan jo ihan tarpeeksi kärsinyt mun kanssa asioidessaan.Numeroiden tulkinta on seuraava.

Alakerta:
1. Iiris 9x2W
2. Pyrre-porrasvalaisin
3. Valonauha 7,2W
4. Lilja 16W
5. Kattokansi riippuvalaisinta varten

Yläkerta:
1. Iiris 12x2W
2. Valonauha 14,4W
3. Lilja 16W
4. Kattokansi riippuvalaisinta vartenWinledin tarjoamia valaisimia on saatavilla joko värilämpötilalla 3000K tai 4000K (jossain valaisinmalleissa myös 5000K). Valitsimme värilämpötilaksi 4000K koska uskomme sen tuovan parhaimman valosävyn, ei keltainen eikä kuitenkaan sinertävä vaan valkoinen. Olisi kiva kuulla lukijoiden mielipiteitä parhaasta valonsävystä. En nimittäin ole ihan täysin varma tästä. Hieman jännittää tuleeko tästä sairaalafiilis.

Yllätyksenä tässä osaprojektissa oli hinta. Ei tosiaan oltu budjetointivaiheessa tajuttu, että ns. perusvalaisimet ovat niin kalliita. Meidän valaisimet tulevat maksamaan reilu 5000 euroa ja tuossa summassa ei ole mukana riippuvalaisimia. Vielä joku aika sitten tosiaan kuvittelin, että tuolla summalla saisi jo muutaman design-valaisimenkin… Mutta tuolla tulee siis vain sellaisia upotettavia pyöreitä led-valaisimia. Siis sellaisia, joita en alun perin kuvitellut Latoon lainkaan. No, ainakin meillä pitäisi nyt olla valoa! :)

19 kommenttia:

 1. Minähän en rakenna, enkä muutenkaan mistään mitään ymmärrä, mutta olen kuullut, että luonnonvalo ois just tota valkosta valoa ja mun omaan silmään se on sitä kauneinta.

  VastaaPoista
 2. Heips,

  meillä on myöskin (valkoreunuksisilla) ledspoteilla sekä ledprofiileilla toteutettu valaistus.

  Aika pitkään mietiskelin tuota värilämpötilaa ja meille suositeltiin ledifirmasta 3000K sisälle ja 4000K ulos. Mentiin tällä, vaikka mietin pitkään, että pitäisikö laittaa 4000K joka paikkaan.

  Kun ledejä asennettiin, niin joku 4000k joutui vahingossa sisälle ja eron huomasi heti. Siinä vertaillessa olin iloinen, että otettiin se 3000k sisään. 3000K ei ole kuitenkaan yhtä keltainen kuin hehkulampun sävy.

  Meillä on myös joukossa täyden spektrin päivänvaloa joissakin valaisimissa ja nämä pelittävät ihan hyvin yhteen.


  Mulla on blogissa näistä lisää sepustusta, jos kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, mä niin toivoin saavani sellaisia kommentteja, että 4000K on paras niin ei olis tarvinnut tätä enää pohtia. ;)

   Kiitos kommentista. Pitää vielä nyt sitten tätä miettiä ja käydä sun blogissakin asiaa tutkimassa. Vaikeita valintoja!

   Poista
 3. Mä tarviin myös absoluuttisen totuuden näistä jotta osataan valita kohta oikein! :D

  VastaaPoista
 4. Meillä on olohuoneessa ledilista 4000K ja verrattuna keittiön listaan 3000K, on se omaan silmään aavistuksen kylmä sävy. Mies on hurjan tarkka näistä, ja hänen mielestään taas tuo 3000K on liian keltainen.. Että mene ja tiedä, mielipidekysymys?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o! Ei tässä kai voi muuta kun mennä mutu-tuntumalla ja toivoa, että valitaan meille sopiva vaihtoehto.

   Poista
 5. Meillä on myös valkoreunaiset led-spotit katossa (Iris ja Airam Planex), mutta värilämpötila on 3000K. Kodin muihin valaisimiin tilattiin myös led-lamput samassa värilämpötilassa. Me tykätään vähän lämpimimmistä sävyistä, mutta esim. siskoni valitsi juuri omaan taloonsa 4000K värilämpötilan spotit. Eli nämä värilämpötilat ovat täysin mielipidekysymyksiä :D Ja omasta mielestä tuo 4000K on omiaan pintamateriaaleiltaan "viileäsävyisessä" kodissa, kun on lähellä luonnonvaloa. Meillä taas on lämpimiä sävyjä pinnoissakin, joten ei haittaisi, vaikka valo olisikin vähän kellertävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Varmaan pitäydytään noissa 4000K:n valoissa kun aluperinkin tuntui siltä, että ne ovat ne meille sopivat. Meidän värimaailma koostuu pääasiassa valkoisesta, harmaasta ja mustasta.

   Sähkäri varmaa tilaakin meidän valot ihan pikapuoliin, joten kovin kauaa tässä ei joka tapauksessa ole aikaa mieltä muuttaa.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Ja samaan aikaan vähän pelottava - meillä on seuraavaksi edessä sähkösuunnitelma ja ajatuskin ahdistaa, koska nämä valaistusasiat eivät ole oikein omaa osaamisaluetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samat fiilikset oli mulla. Mutta kyllä se siitä! :)

   Poista
 7. Kiva kuulla Maja! :)

  Kivalta näyttää teidän uusi blogi. Varmasti tulee sitä seurattua.

  Onnea projektiin!

  VastaaPoista
 8. Meilläkin tuli valaistussuunnitelma ja led-valot Winledin kautta. Oli kyllä yllätys tuo valojen hinta. Mutta nyt kun ne ovat paikallaan, niin hyvältä vaikuttaa. Kattovalaisimina valkoreunaiset 4000K:t. Lisäksi laitamme riippuvalaisimia.

  VastaaPoista
 9. Kiva, että olette tyytyväisiä. Meille on tulossa myös nuo 4000K:t vaikka jossain vaiheessa jo epäilin tuota valintaa. Mutta niin se taitaa olla niin kuin joku tuossa ylempänä mainitsi, että nuo valosävyt on ihan mielipideasioita.

  Meille tulee myös riippuvalaisimia, mutta niiden valinnan vuoro tulee varmaan vasta sen jälkeen kun jo asutaan Ladossa.

  VastaaPoista
 10. Hei Är ja muut blogin seuraajat!

  Nimeni on Panu Rekilä ja edustamani yritys Winled Oy onkin suurimmaksi osaksi vastuussa tämän kodin valaistuksesta, niin hyvässä kuin pahassa. :) Huomasin, että tänne teille oli herännyt aiheesta mielenkiintoinen keskustelu ja ajattelin tarjota näkemystä yleisiin valaistukseen liittyviin kysymyksiin ja toivon, että alla oleva teksti voisi mahdollisesti tarjota apua ja vastauksia omaa valaistusta pohtivalle rakentajalle.

  Mitä tulee valaisinten värilämpötilaan, niin se on mitä suurimmissa määrin mielipide kysymys. Asiasta puhutaan nykyään itse asiassa aika paljon, sillä esimerkiksi led-valaistuksen yleistyessä vaihtoehtojen määrä on tällä saralla kasvanut reippaasti ja kuluttajan ulottuville onkin tullut aiempaa enemmän mahdollisuuksia sekä valinnanvaraa. Tiedämme kaikki, että myös valaistusalalla on olemassa tahoja joiden intressinä on tarjota ensisijaisena valaistusvaihtoehtona esimerkiksi tietyn sävyistä valoa. Näin ollen on täysin luonnollista että asiakkaalle pyritään esittelemään yrityksen itse suosiman tuotteen positiivisia puolia. Tämä aiheuttaa kieltämättä ostajan vinkkelistä hieman hankaluuksia, sillä mistään ei oikein tahdo tietää, että mikäs nyt onkaan sitten hyvä ja mikä ei. :)

  Tietyt asiat on kuitenkin hyvä pitää mielessä valaistusta pohdittaessa. Ensinnäkin hehkulampun värilämpötila on 2700K ja valkoisimmillaan valo on 5500K kohdalla. Tämän asian kun muistaa, niin valintaprosessi helpottuu huomattavasti. On totta että eri värilämpötiloilla on erilaisia vaikutuksia; valkoinen valo piristää, lämpimässä valossa tietyt materiaalit, sävyt ja iho näyttävät toisten ihmisten mielestä paremmilta jne. Lista eroavaisuuksista ja perusteluista suuntaan ja toiseen on pitkä. Meidän mielipiteemme tähän on sellainen, paras mahdollinen ratkaisu on valita sen värinen valaistus jossa itse parhaiten viihtyy. Toiset tykkäävät tummasta, toiset vaaleasta, kuten monessa muussakin asiassa. :)

  Muutamaan asiaan suosittelisin kuitenkin kiinnittämään huomiota, jotka usein tarkemmille ihmisille aiheuttavat päänvaivaa. Nimittäin esimerkiksi vaikkapa laattoja, maaleja tai muita pintamateriaaleja valittaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen millaisessa valaistuksessa niitä kaupassa katselee. Mitä enemmän pinnassa on kiiltoa, sitä enemmän ilmiö korostuu. Sillä eri liikkeiden "näyttelytilat" ovat lähes poikkeuksetta todella hyvin valaistuja, ihan ymmärrettävästä syystä. Näin ollen se laatta tai taso saattaakin näyttää melkoisen erilaiselta kotona, kuin alunperin liikkeessä. Kannattaakin siis katsoa minkä väristä tämä kyseinen valo liikkeessä on sekä arvioida kuinka paljon valoa mahdollisesti on. Valon määrästä joka kohdistuu tiettyyn pintaan, puhutaan "luxeina". Hyvin valaistussa myymälätilassa luxeja kohdistuu esiteltävään tuotteeseen helposti 500-700, kun taas perinteisellä tavalla toteutetussa kodinvalaistuksessa lux-määrät jäävät valitettavan usein jopa alle viidenkymmenen, varsinkin seinien läheisyydessä. Näin ollen varmastikaan ei tule kenellekkään kovin suurena yllätyksenä se ilmiö, että tuote näyttää liikkeessä paremmalta kuin kotona.

  Mikäli osalla tämän blogin lukijoista on mahdollista vierailla tulevilla Asuntomessuilla Hyvinkäällä vielä ennen valaistuspäätöksen tekoa, niin se on oiva paikka löytää oma mieltymys tämänkin asian suhteen. Siellä on esillä meidänkin suunnittelemiamme kohteita joista itse siassa kaksi vierekkäistä taloa ovat sellaisia, joista toinen on valaistukseltaan kokonaisuudessaan 3000K ja toinen on 4000K. Messuilla on esillä lisäksi eri valaistusratkaisuita jotka helpottavat myös löytämään omaan projektiin sopivimmat valaisimet aina halogeenien, ledien tai vaikka loisteputkien väliltä.

  Tsemppiä kaikille rakentajille!


  Ystävällisin terveisin:
  Panu Rekilä / Winled Oy
  VastaaPoista
 11. Mielenkiinotoisa pointteja.

  Mieleeni tuli lehden lukeminen, varsinkin aikakausilehtien. Miten valo käyttäytyy lehden minnassa. Joskus on rasittava lukea lehtä kun valo heijastuu sen pinnasta. Onko tässä eroa.

  Jos tämä 4000 k vs 3000k mietityttää. Käykää kaupasta ostamassa kaksi saman wattista lamppua eri lämpöarvoilla. Huomaatte eron.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiots kommentista! Meillä on nyt tilattu noi 4000k:n valot. Laitetaan uusi postaus aiheesta sitten kun ne ovat paikoillaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!