lauantai 2. helmikuuta 2013

lattialankkua

Tänään lähdettiin viemään kasa lautaa kuivaamoon. Kuivaamosta tavara siirtyy höyläämöön ja sieltä Ladon yläkerran lattiaan. Meitä on kyllä varoitettu, että omasta tavarasta tehty lankku todennäköisesti vielä elää lattiassa ja lattialankkujen väliin tulee raot. 


Meidän on tarkoitus viedä lankut höyläämöstä suoraan Ladon yläkertaan odottamaan asennusta. Toivotaan, että odotusaikana lankkujen kosteus tasapainottuisi ja elämistä ei enää myöhemmin tulisi. 

Jää nähtäväksi toimiiko tämä ratkaisu vai joudummeko myöhemmin katumaan. 8 kommenttia:

 1. Paljokohan siellä ladon yläkerrassa on ilman kosteus?

  (Sen voi ainakin suuntaa-antavasti mitata jollain vaikka Bilteman halpis-mittareilla - tai löytyy Biltemasta myös tällainenkin http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Mittausvalineet/Mittauslaitteet/Kosteusmittari-87258/)

  Eli jos varastointi aikana puun kosteus nousee, niin samalla nousee myös riski siitä, että asennettuna puu taas kuivuu ja kuivina kausina lattialankkujen väliin tulee rakoset.

  Joku peukalosääntö neuvoo tekemään kai niinkin, että lattialankut varastoidaan juuri siinä tilassa (siis sisätila) johon ne aikanaan asennetaan. Sitten kai kosteusprosentti on juuri se oikea.

  Itse luovutin tässä kohtaa - ja meille tulee lattiaan laminaatit,joissa on kelluva kiinnitystapa ja jotka on helppo vaihtaa uuteen.

  Tai jos nyt jostain löytyisi vielä esimerkkejä onnistuneista lattialaidoituksista ja vinkkejä miten ne on tehty, niin ehkä pitäisi harkita vielä uudestaan. Puu on kyllä kaunis ja lämmin lattiassa, ja lautalattia on komean näköinen. Lisäksi niitä puita olisi omissa metsissä, mutta laminaatin joutuu ostamaan kaupasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä huomioita!

   Tarkoituksena tosiaan on tuo, että lattialankut vatastoidaan siinä tilassa johon ne asennetaan.

   Poista
  2. Hmm. Aikanaan lattialankkujen annettiin elää tilassa vuoden päivät, jonka jälkeen lankkurivi tiivistettiin ja lattian päätyyn lisättiin tarpeellinen määrä uutta tavaraa ja lankut kiinnitettiin koolauksiin.

   Poista
  3. Joo, lattialaudat kiinnitetään aluksi kevyesti ruuveilla ja kiinnitetään lopullisesti vuoden tai parin päästä. Me ei oikeastaan edes aluksi (ennen kuin lapsi kasvaa) kauheasti tarvita koko yläkertaa, joten ei niin väliä vaikka lattia olisi vähän "hatara".

   Poista
 2. Lautalattia kuulostaa ihanalta! Mekin ollaan kunnosteltu noita meidän lautalattioita, tunnelma on aivan eri kuin yläkerran laminaatissa. Pidän kyllä molemmista!

  Mulla olis sulle tunnustus, käy nappaamassa se halutessasi mukaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saska! Pitää yrittää vastata. Täytyy myöntää, että osa saaduista haasteista on hautautunut ja niihin ei ole tullut koskaan vastattua.

   Mä myös niin tykkään lautalattiasta. Ladon suunnittelijan Ulla Koskisen omassa Ladossa on aivan ihana lautalattia (ainakin kuvien perusteella). Sellaisesta haaveilen. Siitä löytyy kuvia tuosta lato 189 it is -postauksesta.

   Poista
 3. Koskisen ladon lattiassa on todellakin kauniit lankut. Lautalattian tunnelma on vertaansa vailla. Millä käsittelette lattian?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme vielä tiedä millä lattia käsitellään. Ajatuksena on tehdä siitä kuultovalkoinen. Vaha, petsi tai jotain muuta? Pitää selvittää mitä vaihtoehtoja on.

   Poista

Kiitos kommentistasi!