maanantai 4. helmikuuta 2013

välitilinpäätös ja ennuste


Blogia aloitellessamme lupasimme seurata täällä myös rakennuskustannuksia. Nyt kun projekti on ollut useamman kuukauden käynnissä niitä kannattaa jo vähän katsella. Tätä ennen niiden seuranta olisi ollut ihan turhaa koska toteutuneet kustannukset olivat niin vähäiset. Toteumat on kirjattu kassaperusteisesti. Ei muuten tunnu maanrakennusurakoitsijalla olevan kassavaikeuksia. Syksyllä tehdystä työstä tippui lasku postilaatikkoon vasta viime viikolla. Sehän tietenkin sopii meille paremmin kuin hyvin.

Toteuma näin kesken projektin ei sinänsä kerro mitään koska osa kustannuksista puuttuu vielä. Olemmekin tehneet ennustuksen lopullisista kuluista. Monilla osa-alueilla emme ole kustannusten suhteen yhtään sen viisaampia kuin budjettia tehdessäkään (koska päätöksiä mm. materiaaleista ei ole tehty), joten niiltä osin ennuste perustuu budjettiin. Tässä vaiheessa ollaan (vielä) positiivisia ja uskomme jopa hieman alittavamme budjetin. 

Budjetoinnin tiliryhmät laadittiin viime keväänä. Nyt kuitenkin huomasimme, että toteumien jakaminen tehtyihin ryhmiin ei ihan toimi. Osittain tästä syystä johtuen LVI-kategoria menee yli budjetin ja maansiirrot, jätejutut jne. -ryhmä jää alle budjetin.

Muissa kustannuksissa on mm. raksapaku ja lumilinko. Lumilinko ei varsinaisesti kuulu tähän projektiin (tai miten sen nyt ottaa, eihän sitä kerrostalossa olisi tarvinnut) ja raksapakun kustannuksista saa varmaan projektin päättyessä ainakin osan takaisin.

Mainittakoon kuitenkin, että totuus ei ole ihan näin ruusuinen koska budjetoitujen asioiden lisäksi tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi rakentaa myös autotalli/katos/varasto sekä laittaa piha kuntoon. Niin ja se uima-allas.10 kommenttia:

 1. huh huh!:) meillä vähän eri budjetti vaikkakin neliöitä suunnilleen saman verran..erona se että rakennettiin itse ja ihana tontti saatiin perintönä:)170 000e pitäis riittää.Loppusuoralla ollaan.

  pintamateriaalivalinnoissa ei säästelty vaan laitettiin esim. parketit,ne kompaktitasot ja muutenkin sitä mikä silmää miellytti;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, onnistuispa meiltäkin tuolla rahalla! Tosi hienoa, että saatte noin edullisesti mieluisenne talon.

   Mekin tehdään osa hommista itse, talkoina ja orjatyövoimalla, mutta näissä summissa silti pyöritään.

   Poista
 2. Näyttää suht realistiselle, tosin noihin loppusuoran materiaaleihin ja hankintoihin saa menemään ihan niin paljon kuin vaan haluaa. Lvi oli meillä muistaakseni kallein yksittäinen osuus tuon paketin jälkeen ja niin se näyttää teilläkin olevan. Sähkötöissä tuo 20k tuntuu aika vähältä jos siinä on tosiaan mukana jo valaistuskin. Ellei sitten työkustannuksissa pysty säästämään. Meidän sähkäri eli isäni ei ottanut palkkaa ollenkaan ja siksi meillä meni sähköhommiin vain 6000 e, mutta sen lisäksi valaistukseen meni helposti yli 5000 e. Eikä ratkaisumme ole mitään erikoisia, mutta halusin epäsuoria ratkaisuja ja valkoista valoa. Mutta lähes kaikki riippuu tietenkin valinnoista. Lisäksi tuo muut osuus kasvaa lopussa yllättävän suuriksi. Onko tarkoitus saada esim. terassit yms myös mahtumaan tuohon budjettiin? Uima-altaasta mainitsit. Millainen teille on tulossa, joko olette miettineet? Meillä odottaa jo autotallissa uimareiden allaspaketit ja pohjat tehtiin jo syksyllä eli kokoaminen alkaa heti kun maa sulaa. Niin ja sen ympärille tulee lisää terassia ja kustannukset sen kun kasvaa. Tätä on rakentajan elämä. Mutta onneksi valmiiksi saadut asiat palkitsevat. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi olla, että ollaan liian optimistisia tuon sähkö/valaisinbudjetin kanssa. Meillä ei vielä ole valaisimista tarjouksia...

   Terassi kuuluu talopakettiin, mutta kate ollaan ajateltu laittaa (ei paketissa) ja sitä ei ole budjetoinnissa otettu huomioon.

   Uima-allasta ei olla mietitty vielä yhtään, paitsi että sellainen olisi kiva saada.

   Luettuasi tuon kommenttisi en ole enää ollenkaan varma pitääkö meidän budjetti. ;) Olet ihan oikeassa siinä, että yllättäviä eriä varmasti tulee ja nälkä kasvaa syödessä.

   Kiitos kun kommentoit! Pitääkin käydä paremmin tutkimassa teidän blogia.

   Poista
 3. Voi kun odotan jo kovasti, että pääsette sisustustöiden kimppuun. Toivottavasti ehditte ottamaan valaisevia sisustuskuvia paljon. :) Oon ihan rakastunut Latoon ja toivon, että lähivuosina meillekkin oma Latokoti rakentuisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin odotan innolla (ja toisaalta kauhulla), että päästään pintamateriaaleihin ja sisustustöihin. Miten sitä oikein osaakaan valita kaikista kivoista vaihtoehdoista ne sopivimmat.

   Toivottavasti teillekin nousee pian oma Lato! :)

   Poista
 4. Kiitos tästä :) Meillä oma talo haaveissa, mutta tällä hetkellä isoin rajoittava tekijä on sopivan tontin puuttuminen. Silmät auki kuljetaan, mutta aika huonolta vaikuttaa. Taidetaan olla turhan vaativia, kun haluttais isohko (n. 3000 m2) tontti läheltä palveluita :D Ja vielä kohtuuhinnalla..
  Yksi sopiva löydettiin, mutta rakennusviranomaiset ilmoittivat, ettei siihen saa lupaa eli se siitä.
  Mielenkiinnolla seuraan teidän projektia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontin löytyminen noilla spekseillä on tosiaan haastavaa. Toivottavasti löydätte pian teille sopivan maapalan!

   Meillä taisi käydä tuon meidän tontin kanssa tuuri koska tontilla oli jo vanha rakennuslupa, joka muutaman jännitysmomentin jälkeen saatiin uudistettua. Uusia lupia tuolle alueelle ei enää myönnetä.

   Poista
 5. Meilläkin sähkö- ja LVI ovat kyllä vieneet melkoisia summia. Olisikos sähkö tuossa 50k kieppeillä ja LVI 40k. Kaikki työ on kyllä teetetty ulkopuolisilla. Kaiken maailman pikkujuttuihin on mennyt budjetoimanta rahaa. Meidän ennuste onkin jopa 80k yli alkuperäisen budjetin (650k).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä nuo valaistuskustannukset tuli aliarvioitua. Ja nyt tosiaan alkaa huomata, että kaikesta pienestä sitä ylimääräistä vaan kertyy....

   Päivitän tuota toteumaa taas vähän ajan päästä kun tiedetään lopulliset sähkö- ja valaistuskustannukset.

   Poista

Kiitos kommentistasi!