tiistai 7. toukokuuta 2013

lautaa lattiassa

Taisimme mainita aikaisemmin, että vappuna tehtiin yläkerran lattiaa. Tässä muutama kuva siitä. Ensin mietimme, että lattia petsataan tai lakataan kuultovalkealla. Olemme kuitenkin kääntymässä siihen ratkaisuun, että lattia maalataan valkoiseksi tai ihan vaaleanharmaaksi (joka käytännössä näyttää valkoiselta). Mulla oli Punavuoren asunnossa vaaleanharmaat maalatut lattiat ja tykkäsin niistä todella paljon.
 
 
 
Tässä näkyy myös yläkerran kaiteet. Niistä tulee tosiaan nyt aivan umpinaiset ja ne maalataan valkoisiksi eli samalla värillä kuin seinät. Toisaalta tykkään noista kovasti, mutta hieman mietityttää, että tuleeko yläkerran aulasta liian pimeä kun sinne ei kauheasti luonnonvaloa pääse. Tällä hetkellä ajatuksena on laittaa aulaan kirjahylly ja pari (noja)tuolia. Ehkä siitä ei tulekaan mikään päiväpaikka vaan ennemminkin sellainen, jossa vietetään aikaa iltaisin. Tällöin luonnonvalo ei olekaan tilassa niin tärkeä.


Tässä Jiin sanoin juttua lattian teosta.

Lautalattian teko on kivaa monestakin syystä. Ensinnäkin se on aika joutuisaa tehdä, ja lisäksi huone muuttuu kerralla valmiin näköiseksi. Meillehän tuli suoraan kannattimien päälle 100mm laudoitus n. 100mm jaolla ja niiden väliin tuli alumiiniset lämmönluovutuslevyt. Levyjen uriin asennettiin sitten lämmitysputket.
 
Parin pitkän työpäivän aikana saatiin koko yläkerta laudoitettua, tai lankutettua, mikä siten onkaan oikea termi. Tuo materiaali tuli siis Ärrän isän metsästä Tapaninpäivämyrskyn avustuksella. Tukeista sahattiin 32x150mm lautoja, jotka kuivaus- ja höyläyskierroksen jälkeen saapuivat kärryllä pihaan ja suoraan sisälle.
 
Ladossa on ollut noin kahden kuukauden ajan lattialämmitys päällä (alakerrassa) tilapäisen lämmölähteen voimin. Oletamme ja toivomme kovasti että laudoissa on nyt sellainen kosteus ettei lisäkuivumista enää tapahdu. Lankkujen väliset raot on nyt asennuksen jälkeen aivan olemattomat mutta jos nuo lankut vielä kuivuvat niin rakoja kyllä tulee. Uudelleenasennuskin on tietysti mahdollista ruuvikiinnityksen ansiosta, mutta tuskinpa sitä tulee tehtyä, varsinkin jos lattia hiotaan ja maalataan nyt heti uutena. Lattia peitettiin lopuksi kovalevyillä, jotta se ei kärsi seinien maalauksesta tai muustakaan. 
 
Jep, ja nyt taas autonnokka kohti raksaa. Aurinkoista iltaa kaikille!

4 kommenttia:

 1. UIpea. Voin vain odottaa kuinka upea valmiina. Teillä jo hyvällä mallilla raksa. Tsemppiä loppumetreille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Innolla odotan minäkin lopputulosta.

   Poista
 2. Moi, olen käynyt täällä usein, koska meillä on vastaava Lato aivan samassa vaiheessa. On ollut kiva seurata teidän prosessia ja näsäviisastella välillä miehelle, kun on käynyt täältä vakoilemassa faktoja (kiitos niistä) ;-). Kommentoisin tuohon kaiteeseen: meillä on myös umpikaide, joka on maalattu valkoiseksi. Ja mietin ihan samaa: tuleeko liian pimeä paikka. Mutta kuitenkin nyt olen tosi tyytyväinen ratkaisuun. Meillä yläkerrassa katsotaan telkkaria, joten vähän hämärämpi paikka on siihen juuri sopiva. Ja vaihtoehdot olivat aika vähissä. Kaiteista en välttämättä olisi visuaalisesti pitänyt ja parin ipanan kanssa lasikaide on tietysti pois kuvioista. Tsemppiä viimeisiin vaiheisiin! t. J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta myös tuntuu nyt kun tuota kaidetta on hetken katsellut, että tuo umpikaide oli oikea ratkaisu.

   Kiva kun meidän blogista on ollut sulle iloa. Tsemppiä teillekin loppuun ja käypä uudestaankin kertomassa miten teillä homma etenee! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!