perjantai 26. lokakuuta 2012

takkapohdintoja

Nyt pitäisi pikaisesti päättää takan paikka. Takka oli tarkoitus laittaa sille paikalle mihin se on alkuperäisessä pohjapiirustuksessa piirretty. Tosin sillä muutoksella, että makkarin, vaatehuoneen ja kylppärin seinää olisi siirretty parikymmentä senttiä ruokailu-olohuonetilaan päin ja takka olisi vienyt osan vaatehuoneesta. Päällepäin olisi siis näyttänyt siltä kuin takka olisi seinän sisällä. Niin kuin alla olevassa kuvassa, joka on Kannustalon katalogista. Kuva on Ladon suunnittelijan Ulla Koskisen omasta kodista. 
Vasta viikko sitten tajusin, että jos tämä skenaario toteutetaan niin olkkari-ruokailutilaan ei tule yhtään pitkää tyhjää seinää. Yhdellä seinällä on takka, kahdella on ikkunat lattiaan asti ja neljännellä käynti keittiöön ja eteiseen. Tämän lisäksi telkkari tulisi sijoittaa melkeinpä heti takan viereen ja sekään idea ei innosta.

Ensin mietimme takan siirtämistä samalla seinällä jompaankumpaan päähän. Sekään ajatus ei lopulta kantanut. Jos takka olisi makuuhuoneen oven vieressä tulisi tv-taso ruokailutilan puolelle. Jos takka tulisi toiseen päähän seinää, kylppäriä vasten, ei takka näkyisi varsinaisen olohuoneen puolelle, ainoastaan ruokailutilaan.
Seuraavaksi mietittiin sitä vaihtoehtoa, että keittiön ja olkkarin välinen aukko laitettaisiin umpeen ja takka tulisi eteistä vastaiselle seinälle. Tämäkin hylättiin sillä keittiöstä tulisi ilman toista oviaukkoa liian ahtaan tuntuinen. Mietittiin sitäkin, että aukko jätettäisiin ja takka laitettaisiin seinälle niin, että se itse takkasydän olisi eteisen kaappien paikalla. Tämä veisi eteisen säilytystilan ja ei olisi siis kovinkaan järkevä ratkaisu. Sen lisäksi takka olisi aika syrjässä ja sitä ei näkyisi ruokailutilan puolelle juurikaan.


Tällä hetkellä ykkösvaihtoehto on sellainen, jossa takka tulisi suurin piirtein keskelle ruokailutila-olohuoneyhdistelmää, siihen kohtaan jossa huonekorkeus vaihtuu tuplakorkeudeksi (kuvassa viiva ja katkoviiva). Mutta olisiko se paras heti keittiön seinän vieressä (keittiön ja ruokailutilan välissä tosiaan on seinä, ei vain saareke) vai keskemmällä huonetta. Tässä vaihtoehdossa joudun luopumaan haaveestani saada ”seinän sisäinen takka”, mutta ei kai muutakaan  vaihtoehtoa ole. Keskelle huonetta laitettaessa takka voisi olla joko sellainen, jossa luukku on molemmilla puolilla ja sen läpi voi katsoa tai sitten ns. kulmatakka, jossa on kahdella seinällä kulman molemmin puolin luukku.

Löytyykö lukijoilta ajatuksia takan sijoittamisesta? Nyt tarvittaisiin hyviä neuvoja.

27 kommenttia:

 1. Meillä on Harmajassamme takka yhteinäisen keittiö- ruokailutilan ja olohuoneen välissä. Olemme erittäin tyytyväisiä kahteen suuntaan avautuvaan takkaamme ja valtavan iloisia, että tällaiseen ratkaisuun päädyimme. Nyt etenkin pimeinä syksyaamuina on ihana aamupalaa laittaessa ja syödessä katsella takkatulen loimotusta ja valmistautua kiireettämästi tulevaan päivään. Ihana tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Oletteko muuten olleet tyytyväisiä tuohon halkosyvennykseen, joka teidän takassanne näköjään on? Ne on mielestäni hauskannäköisiä ja olenkin paljon pohtinut onko se käyttännössä toimiva ratkaisu.

   Poista
  2. Olemme tyytyväisiä. Siihen mahtuu kolme halkopinoa, koska takan syvyys on niin suuri ja puut ehtivät hyvin kuivaa siinä

   Poista
 2. My husband and I are currently working with the Kannustalo people on this same subject... where to put the fireplace in the Lato 189? There doesn't seem to be an easy answer if you also happen to want to watch TV. We're leaning toward a see-through fireplace between the dining room and living room. One option we've considered is attaching the fireplace to the master suite wall on one side. This way the flue (for taking away smoke) would be close to a wall. The other option is to have the fireplace directly between the dining room and living room, but that means the flue would rise up through the 2-story opening, past the upstairs walkway. We're not too sure if we'll like how that looks. We haven't decided yet, but there are good arguments for each solution. I wish you luck with your decision and I look forward to reading about your choice. - Siobhán

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Siobhán! It seems at the moment that we'll put the fireplace between the dining room & living room. I'm not sure though which would be the best location, in the middle or more to the right towards the kitchen. I'm also thinking would it be smart to get as low fireplace as possible, so that it doesn't "block" the room and you could actually see over it when standing. There would of course be still the flue all the way to the roof, but I think I could live with that (maybe...).

   Btw, I finally (a few weeks ago) wrote another reply to the comments on "lato 189 it is" post.

   Poista
 3. Itse laittaisin tuohon "keskelle" lattiaa kuten kaavailit itsekkin. Sellaiset luukut että näkyy sekä ruokailuhuoneesta, että olohuoneesta. Jakaa mielestäni kivasti huonetilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuohon ollaan tosiaan kallistumassa. Se on myös mietinnässä, että olisiko se paras keskelle huonetta vai enemmän oikealle? Vai peräti kiinni keittiön seinään. Siihen tulee meillä seinä, ei saareke. Vaikeita päätöksiä...

   Poista
 4. Hei. Meille tulossa myös Lato 189 ensi keväänä. Meidän varaava takka tulee keskelle, olohuoneen ja ruokailutilan väliin juuri niin kuin tekin kaavailitte. Takkaluukku olohuoneen puolelle ja lämpiöuuni ruokailu tilan puolelle. Teräs hormi keskeltä takkaa ylös asti. Mietimme myös alussa takan sijoitusta seinän sisälle läpiuukkuineen kirjastoon ,kuten tekin mutta osoittautui hieman kinkkiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lisä kommenttina.
   Yritimme ratkaista tilan avaruus kysymyksen ottamalla keittiö saarekkeen viereisen seinän kokonaan pois jätimme ainoastaan kantavan pilarin saarekkeen toiseen päähän. Joka oli välttämättömyys rakennus teknisistä syistä.

   Poista
  2. Heips! Mihin kohtaan teidän takka tulee? Keskelle huonetta vai enemmän vasemmalle tai oikealle?

   Meidän on tarkoitus pitää tuo keittiön seinä ihan seinänä. Ihan jo siksikin, että siivous ei ole lempipuuhaani ja näin ollen keittiösotkut jää edes vähän piiloon. ;)

   Olisi kiva kuulla jatkossa teidän projektin etenemisestä!

   Poista
  3. Hei. Meidän takka tulee aikalailla keskelle tilaa mitattuna keittiön saarekkeesta vastapäiseen seinään. Suunnittelin myös aluksi läpiluukullista matalaa takkaa mutta silloin käsittääkseni ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi kiertoilma takat ja koska varavuus ja leivinuuni menivät muotoseikkojen edelle, takasta tulee sitten korkeampi. Mallina muuten tiilerin funkkis minna.
   t T.

   Poista
  4. Googlasin tuon teidän takan. Hyvälle näyttää!

   Poista
 5. Heippa!

  Meille on tulossa sama talo kuin teille ja pystytys on pari viikkoa teidän jälkeen, tosin toiselle puolelle Suomea :)
  Ollaan paljon itsekin mietitty huonekalujen sijoittamista sekä takkaa ja sen kokoa ja muotoa. Oma mielipiteeni on että tähän taloon ei oikein saa mahtumaan kaavailemaasi "tilanjakaja" takkaa ilman että tila menisi tukkoon. Olemme itse piirtäneet talon kolmiuloitteisena, ja vaikka meille on tulossa pieni takka sen alkuperäiseen sijoituspaikkaan, ei sohvalle yms jää liika tilaa. Koskisten talon olohuonekeittiö-tilahan on jonkin verran isompi ja ehkä siihen tilanjakajatakka sopisi, mutta oma näkemykseni on että tähän taloon ainut oikea sijoituspaikka on tuo mihin se on alunperinkin ajateltu.

  Mukava seurata teidän blogia kun suurin piirtein samoissa vaiheissa mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Hmmm... Pitäisiköhän munkin yrittää piirtää kolmiulotteinen kuva. Onko vinkkiä jostain ilmaisesta ohjelmasta? Mä oon jo tosi surkee powerpointissakin, että en kyllä tiedä miten tollasen ohjeman käyttäminen multa sujuis.

   Meillä tosiaan tällä hetkellä vahvimpana vaihtoehtona tuo tunnelitakka olkkarin ja ruokailutilan väliin. Ajatuksena olisi, että takka olisi mahdollisimman matala ja leveyttä sen verran kun on pakko eli takkaluukun molemmin puolin 10-15cm.

   Mihin te ajattelitte sijoittaa telkkarin (vai tuleeko teillä olkkariin sitä ollenkaan?) kun takka on alkuperäisessä paikassa? Takan viereen?

   Tää on kyllä tosi hankalaa... Nyt jo alkaa tuntua, että talo on liian pieni kun ei saa kaikkea mahtumaan juuri niin kuin haluaa. ;)

   Kiva olisi kuulla teidänkin Lato-projektin etenemisestä!

   Poista
  2. Är: Isyyspakkauksessa esiteltiin just yks tollanen ohjelma, vilkaseppa!

   Poista
  3. Niin muuten olikin. Pitääkin testata sitä.

   Poista
  4. Hei taas!

   Meidän Latoon telkkarikin on tulossa samaan paikkaan mitä Kannustalon alkuperäisissä piirustuksissa. Mikäli haluat niin voit ilmoittaa s.postiosotetta niin voin laittaa muutaman kuvan tulemaan niistä meidän kolmiulotteisista piirustuksista. Muutama ilta niitä on vasta piirretty joten niissä on lähinnä vain perusjutut, ja ihan hassun näköset huonekalut, mutta niiden mitat on oikeat. Helpommin hahmottaa tilan ja mittasuhteet :)

   Poista
  5. Hei!

   Se olisi tosi hienoa jos voisit lähettää teidän tekemiä kuvia. Mä aloitin eilen tolla Sketchupilla tekemään kuvia, mutta jotenkin musta tuntuu, että ne ei valmistu ikinä...

   Osoite on r.kotilato@gmail.com.

   Kiitos paljon! :)

   Poista
 6. Näillä pakkasilla onkin mukava unelmoida takkatulen loimusta!

  Kiva lukea, että muutkin miettivät takan paikkaa. Ihan samoja pohdintoja on meilläkin juuri nyt, vaikkakin talomme on pohjaltaan hieman erilainen kuin teidän. Olemme päätymässä siihen tulokseen, että rakennamme takan jälkiasennuksella vasta sitten, kun olemme hetken asuneet talossa ja kokeilleet käytännössä erilaisia takan paikkoja vaikka jopa pahvilaatikoillakin (taisinkin mainita tästä blogissamme ohimennen).

  Ystävän kotiin asennettiin juuri takka tällä tavalla jälkiasennuksena, eikä se ollut kovin työläs projekti, kun sai hyvän asennusporukan. Alapohjan kantavuudet kannattaa kuitenkin tarkistaa, varsinkin jos isommasta varaavasta takasta unelmoi, sillä sekin saattaa rajoittaa takan paikkaa.

  Tällä hetkellä omissa suunnitelmissamme takka on piirretty tilanjakajaksi ruokailutilan ja olohuoneen väliin, mikä vastaisi teillä suunnilleen tuota sijoittamista korkean ja matalan tilan väliin. Nyt kun kantavat väliseinät on meillä muurattu, tila näyttääkin yhtäkkiä pienemmältä kuin paperilla ja siksi jäimme pohtimaan takan paikkaa. Toisaalta, kun seinät saavat vaalean värinsä ja harkkolavat saadaan sisältä pois, tilantuntu saattaa taas muuttua.

  Mielenkiintoista kuulla mihin ratkaisuun päädytte!

  Tsemppiä!
  J Villa Punahilkasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jälkiasennus kuulostaa tosiaan järkevältä. Ehdotin samaa Jiille, mutta hän oli sitä mieltä, että takan alle pitää tehdä vahvistus. Minä tietenkin kysyin, että eikö koko lattiaa voi vahvistaa, mutta ei kuulemma voi kun vahvistuksen kohdalle ei tule eristeitä.

   Meille on tulossa kiertoilmatakka, joten isosta varaavasta takasta ei ole kysymys. Mikä teidän näkemys on siitä, että minkä painoisen takan voi asentaa ilman, että lisävahvistusta lattiaan tarvitaan?

   Poista
  2. Tässä meidän rakennusprojektissa tietävämmän eli A:n mietteitä asiasta, mikäli päädytte jälkiasennukseen takan ja hormin osalta:

   1. ensin olisi hyvä tarkistaa kuinka paljon nykyisellään maanvarainen laatta kestää takan + hormin painoa (tarkista rakennesuunn.)

   2. mikäli eristeen mitoitus tulee vastaan kuormituskestävyyden puolesta, voisi oletetulle alueelle laittaa paremman kuormituskestävyyden omaavaa eristettä. Tämä ei ole iso kustannus, mutta jättää vapauden valinnalle (tarkista rakennesuunn.)

   3. mikäli laatan kapasiteetti tulee vastaan, niin kapasiteettia voisi nostaa kasvattamalla laatan paksuutta esim. 50 mm ja/tai kasvattaa teräsmäärää takan oletetulta sijoitusalueelta (tarkista rakennesuunn.)

   4. muistakaa tarkistaa, että hormi menee tarpeeksi kaukana palavista rakenteista (esim. kattotuoleista), jos paikka vaihtuu eikä myöskään törmää myöhemmin asennettaviin iv-kanaviin tmv.

   Muuta ei tähän hätään tule mieleen, mutta käytännössä ainakin rakennesuunnittelijan kanssa asiasta on keskusteltava. Hän kuitenkin vastaa talon kuormituskestävyyksistä ym. mitoituksista.

   Meillä asia ratkesi helposti, kun takka tuli onteloiden (kellarin katon) päälle, niin tehtiin koko välipohjan elementit vahvemmalla punostuksella.

   J&A

   Poista
  3. Kiitos paljon vastauksesta!!! :) Jii saa perehtyä tähän paremmin. Katsotaan jos mekin päädytäisiin jälkiasennukseen.

   Poista
 7. Kiitos kaikille kommenteista! Olipa kiva saada näin paljon tietoa muiden takkamietteistä.
  Toki lisääkin otetaan ilolla vastaan. :)

  VastaaPoista
 8. Vaikeaa on... Vähän helpotti kun yksi lukija ystävällisesti lähetti 3D-malleja lato 189:stä. Sovittiin, että tehdään lopullinen päätös takan paikasta kun ulkoseinät ovat pystyssä ja voidaan ehkä vähän paremmin hahmottaa tilaa paikan päällä.

  Jos jollain on vielä hyviä ideoita tai muuten vaan kommentoitavaa niin mielellään kuullaan.

  VastaaPoista
 9. Hei,
  minkävärinen Lato teille on tulossa?

  Meillä rakenteilla yksikerroksinen Lato, väriksi valittiin valkoinen.
  Aivan ihana.
  Sisätöitä tehdään tällä hetkellä, tänään tuli parketit, ensi viikolla Kvikin keittiökalusteet.
  Takka tehtiin samaan paikkaan kuin alkuperäisessä, takaksi valittiin Linnatulen Johannes-takka, kylkeen mieheni muurasi puille säilytystilan ja toiseen kylkeen kivitason jossa voi vaikka istuskella tai poltella kynttilöitä.
  Kiva lukea blogiasi.
  ps. jos teille tulee lattialämmitys, muistakaa että takan alta jätetään lämmitysputket pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Meille tulee tummanharmaa/mustanharmaa lato. Harmaa ja musta on mun lempivärejä, joten ei ollut vaikea valita väriä. ;) Valkoinenkin on varmasti hieno!

   Teillä onkin projekti jo hyvin vauhdissa. Koska pääsette muuttamaan?

   Kiva tuo Johannes-takka. En ole vielä oikein ehtinyt metsästää sitä sopivaa takkaa kun tuo takanpaikkakin on vielä hakusessa.

   Kiva kun käyt lukemassa ja laitapa aina välillä sananen miten teidän projekti etenee. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!