perjantai 2. elokuuta 2013

maalaustarina jatkuu

Aikaisemmin ei riittänyt aikaa ja innostusta kirjoittaa miten maalaus meillä eteni maalari numero ykkösen lähdön jälkeen. Mutta tehdään se nyt.

Olipa kerran maalari. Sen jutun voi lukea täältä.

Tulipa sitten toinen maalari. Aluksi kaikki meni hienosti. Vahingosta viisastuneena teimme ennen töiden aloittamista kirjallisen sopimuksen ja siihen kirjattiin muun muassa maksupostit urakan etenemisen mukaan. Tässä vaiheessa huomautettakoon, että ehdotimme yrityksen edustajalle, että kannattaisiko työ tehdä tuntityönä, mutta hän halusi antaa urakkatarjouksen. Urakalla siis mentiin ja urakan tekijänä oli Maalauspalvelu J. Huovinen Oy Hollolasta/Lahdesta.

Työt etenivät ja maksut hoidettiin sovitun mukaisesti. Lato piti maalata ulkopuoleltakin ja yrityksen edustaja ehdotti, että he hoitaisivat ulkomaalauksenkin ja se olisi parasta hoitaa kun ilmat olivat suotuisat. Näin toimittiin.

Maalareita pörräsi paikalla useita. Eräällä viikolla Ladossa maalasi nainen apunaan ilmeisesti tyttärensä. Kun he olivat neljä päivää tehneet hommia ilmoitti nainen, että koko loppu-urakka tulisi maksuun. Tilanne oli kuitenkin se, että kylpyhuoneessa oli kaksi seinää kokonaan tasoittamatta ja maalaamatta, samoin yläkerran ja portaiden kaiteet. Siellä täällä oli kohtia, jotka oli uudelleen kitattu, mutta lopullinen maalipinta puuttui. Lisäksi ulkomaalauskaan ei ollut täysin kunnossa. Lisäksi Hoon huoneen magneetti-liitutaulumaaliseinä oli pilattu.

Ilmoitimme tietenkin, että emme voi koko urakkaa maksaa loppuun koska se ei ollut lähellekään valmis. Meille kerrottiin, että kyllä se pitää maksaa ja he tulevat viikon tauon jälkeen hoitamaan tekemättömät työt loppuun. Tästä alkoi keskustelu, jonka aikana itkua tuhertaen meitä syytettiin siitä, että tehdystä työstä ei makseta ja ulkomaalauksen huonoa jälkeä puolusteltiin sillä, että tyttö oli ollut kipeä. He kun olivat neljä pitkää päivää painaneet sillä viikolla töitä ja me ei makseta koko loppu-urakkaa vaan vain osa. Sopimuksella ei tässä vaiheessa ollut heidän mielestään mitään merkitystä.

Lopputuloksena maksoimme enemmän kuin sopimuksen mukaan olisi pitänyt, mutta emme kuitenkaan koko loppu-urakkahintaa. Näin teimme ns. hyvän tahdon -eleenä. Meille oli tässä vaiheessa tärkeää, että saadaan homma hoidettua loppuun saakka. Niin meille myös luvattiin. Homma hoidetaan loppuun ja pilatun magneettimaalin tilalle ostetaan uusi purkki.

No, kuinkas siinä sitten kävikään. Samaisena iltana tuli sähköpostiviesti, jossa kerrottiin, että urakkaa ei tulla tekemään loppuun koska maalarille oli tullut niin paha mieli kun emme olleet maksaneet koko loppu-urakkaa. Paha mieli!?! Samalla meille kerrottiin, että urakka oli ihan paska ja puheiluihimme he eivät aio vastata. Niin, ja sitä luvattua magneettimaalipurkkia ei ole vielä näkynyt.

Itse tosiaan halusivat tehdä urakan (ja tietysti kävivät sitä ennen paikan päällä katsomassa) eivätkä tehdä tuntitöinä niin kuin me ehdotimme. Lisäksi rakentava keskustelu olisi ollut paikallaan siinä vaiheessa kun/jos selvisi, että työmäärä onkin merkittävästi suurempi kuin mitä he olivat arvioineet. Bonuksena vielä se, että nyt kun iltaisella valot päällä heidän tekemään jälkeä katselee niin aika monessa kohdassa jälki on todella rumaa, saumoja näkyy ja nauhat pullistelevat.

Ulkomaalauksen korjaukset jäi kokonaan tekemättä vaikka urakkahinta oli kokonaan maksettu. Sopimuksen mukaan piti maalata kahteen kertaan, mutta monesta paikasta näkyi pohjamaali isoina laikkuina, joten oletus on että he maalasivat enintään yhteen kertaan, kaikista paikoista ei sitäkään.

Kelvottoman jäljen lisäksi sisältä jäi kokonaan maalaamatta yläkerran ja portaiden kaiteet sekä kaksi vessan seinää. Katon ja seinien liitoskohdan kittaukset ja tietysti maalauksetkin jäivät myös kokonaan tekemättä, ilmeisesti maalarin ammattitaito ei ihan riitänyt kaikkiin suorituksiin. Se minkä he osasivat hyvin, oli edellisen  maalarin työn jälkien arvostelu. Siitä kuulimme jatkuvasti. Meillä vierailleet rakentamisen osaajat kyllä olivat sitä mieltä, että eka maalarin työn jälki oli huomattavasti parempaa kuin tämän Huovisryhmän.  

Kuten aiemmin mainittu magneetti-liitutaulumaaliseinä oli aivan pilalla. Sen lisäksi, että magneettimaalia ei oltu laitettu sovittuun kohtaan sovittua kolmea kerrosta (joten se ei toiminut niin kuin piti) oli sen päälle laitettu valkoista (!) pohjamaalia, jonka päälle mustaa liitutaulumaalia, joka sitten näytti aivan kirjavalta. Seinä oli myös niin epätasainen, että helpoimmalla pääsimme kun poistimme seinälevyt ja korvasimme ne uusilla. Yksin tämän seinän korjauskuluihin meni useampi satalappunen, pelkkä magneettimaali oli maksanut noin 250eur.

Tarjouksessaan Huovinen kirjoitti, että hänen kauttaan maalit ja tarvikkeet saataisiin edullisesti. Lopputulos oli se että hän päivittäin muisti mainita meille kuinka edullisesti saimme maalia. Huovisryhmän poistuttua saimme täsmälleen samaa maalia paikallisesta rautakaupasta muutaman euron halvemmalla samoin sävytettynä. Jännä, että Huovinen tuomitsi Tikkurilan maalit huonolaatuisina ja suositteli Safiraa, vaikka Tikkurila sivuillaan suosittelee Huovisen firmaa.

No, ei muuta kuin uutta maalaria etsimään. Sellainen löytyikin pian ja saatiin työt jatkumaan nopeammin kuin oltiin uskallettu toivoa. Nyt voi sanoa, että kolmas kerta toden sanoo. Meillä maalaushommat vei ammattitaidolla loppuun Reino Rajala yrityksestä Rajalan monitoimi. Maalaamisen lisäksi häneltä luonnistaa muutkin rakennustyöt ja Reiska onkin meitä auttanut muissakin hommissa, jotta saataisiin Lato mahdollisimman pian kuntoon. Hienoa huomata, että vastuuntuntoisia ja osaavia ammattilaisia maalareidenkin joukosta löytyy vaikka usko meinasikin loppua.


Magneettimaaliseinä sai surullisen lopun, mutta tilalle löytyi parempi ratkaisu - magneettitarra. Siihen voi kirjoittaakin liitutaulutussilla. Tässä kuva meidän eteisestä. Hoon huoneeseen tulee samaa tarraa vähän isompi pala vaan. Etualalla hovimestarimme James valmiina ottamaan avaimia vastaan kun tulemme kotiin. Jamesin on valmistanut Jiin kummisetä noin 40 vuotta sitten.

12 kommenttia:

 1. Toivottavasti olette reklamoineet kirjallisesti aikaisemmille maalausurakoitsijoille ja lähdette myös hakemaan heiltä korvausta kesken jääneestä työstä.

  Jos ymmärsin tilanteen oikein, voitte käytännössä vaatia takaisin koko sen summan, mitä jouduitte suorittamaan maalaustöiden loppuun saattamisesta.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa (taas kerran) ankealta tämä rakennusalalla toimivien "ammattilaisten" toiminta. Onneksi löysitte lopulta hyvän tyypin! Meillä on tasoitus- ja maalaustöiden kilpailutus käynnissä ja valmiiksi jo hermostuttaa koko urakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tää kyllä aikamoista. Me saadaan kohta puoliin jo huokaista helpotuksesta. Kunhan nyt vielä saatais toi putkimies paikalle hoitamaan hommat loppuun.

   Tsemppiä kilpailutukseen ja muutenkin teille!

   Poista
 3. Voi ei. Teidän täytyy kyllä olla melkosia taistelijaluonteita! Itse olisin varmaan jo heittänyt hanskat tiskiin ja juossut peiton alle loppuelämäks. Mistähän noita huijareita ja koijareita oikein sikiää?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sillä asenteella lähdettiin koko leikkiin, että jotain ihan varmasti menee pieleen, mutta ei anneta sen liikaa häiritä. Ja niinhän myös kävi, mutta kai se oli helpompi sulattaa kun siihen oli jo alussa asennoitunut.

   Poista
 4. Ei voi olla todellista. Mistä näitä tunareita oikein löytyy :/ . Onneksi viimeisin maalari oli luottamuksen arvoinen ja saitte urakan valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u! Tosi iloisia ollaan, että löydettiin viimein hyvä ja luotettava maalari. Kyllä niitäkin on kun vaan oikeasta paikasta osaa etsiä. :)

   Poista
 5. No voi PERJANTAI mitä touhua! Kyllä pistää vihaksi...
  Voin vain kuvitella miltä itsestä olisi tuntunut :/ Buu.
  Onneksi kuitenkin loppu hyvin ja lato saa tarvitsemansa avun - tsempit! :)

  VastaaPoista
 6. Huh, itsellä olisi kyllä palanut käpy totaalisesti. Ihmeen rauhallisesti olette pystyneet suhtautumaan näihin tunareihin! Tuo mangneettitarra vaikuttaa hyvältä idealta, mistäköhän sellaista voi ostaa? Itsekin mangneettiseinää maalanneena tiedän, että kyseessä ei ole mikään helpoin homma. Silti ammattilaisten olettaisi hommasta selviävän kunnialla :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, luulisi ammattilaisen osaavan kun amatööritkin noilla maalaavat.

   Mutta joo, toi tarra toimii paljon paremmin kuin olisin arvannutkaan. Suosittelen! Omani ostin täältä http://www.dekoro.fi/tarra/tarra.php?tarrasi=184. Ottamalla kauppiaaseen yhteyttä saa tarraa isompanakin palana kuin mitä tuo standarditilaus on.

   Poista

Kiitos kommentistasi!