maanantai 2. syyskuuta 2013

budjettiseurantaa

Meillä alkaa olla taloprojekti jo lopuillaan, joten nyt on järkevää katsoa miten finanssipuoli on sujunut. Taulukossa vasemmalla on tämänhetkinen toteuma (kassavirtaperusteinen), keskellä budjetti ja oikealla ennuste. Erotus on toteuman ja ennusteen välinen. Ja euroista tietenkin on kyse.

Ollaan pysytty hyvin kokonaisbudjetissa, mutta eri osa-alueiden budjetit heittää suuntaan ja toiseen. Suurimmat heitot eli LVI- ja maansiirtokategorioissa johtuvat siitä, että toteutumien jakaminen budjetoituihin tiliryhmiin ei ollut ihan helppoa ja näin ollen tiettyjä kulueriä on kirjattu vain yhteen kategoriaan vaikka niistä osa olisi kuulunut toiseen. Tämä siis selittää näiden kahden tiliryhmän ison ylityksen ja alituksen. Kun niitä vertailee kokonaisuutena ollaan hieman yli budjetin.Sähkö- ja valaistus on yli budjetin siitä syystä, että emme budjettiä tehdessä ottaneet valaistusta huomioon lainkaan. Se osoittautuikin yllättävän kalliiksi. Samoin kävi terasseissa ja niiden katoksissa. Vaikka terassimateriaali kuuluikin talopakettiin, tuli lisäkustannuksia työstä sekä katoksista. Takaterassille tuli lasikate ja etupihan puolelta terassi katettiin samalla pellillä kuin katto. Aikaa säästääksemme terassit ja katokset kasasi ulkopuolinen porukka.

Kylppäri- ja saunaosastolla ollaan selviydytty huomattavasti edullisemmin kuin projektin alussa oletettiin. Käyttämämme laatat oliva kohtuuhintaisia, varsinkin seinälaatat olivat edullisia. Saunan lauteet tehtiin omasta "ilmaisesta" puutavarasta.

Samoin portaat, lattia, sisämaalaus jne. -ryhmässä jäivät kulut reilusti alle budjetoidun. Betonilattia (josta ei kyllä tullut sellaista kun piti) oli edullisempi ratkaisu kuin esim. parketti olisi ollut. Mitään tapetteja, erikoismaaleja tai muita kalliimpia seinämateriaaleja meille ei tullut, joten niidenkin kustannus pysyi kohtuullisena vaikka itse maalaustyöstä tulikin ekstrakustannuksia epäluotettavien ja ammattitaidottomien maalareiden takia (lisää aiheesta täältä ja täältä).

Yläkerran lautalattia tehtiin omasta "ilmaisesta" materiaalista. Portaat tilattiin ulkopuoliselta. Ne toimitettiin asennettuina, mutta sekä portaissa että asennuksessa oli puutteita. Sovimme toimittajan kanssa, että he antoivat niistä reilun alennuksen ja itse fiksasimme ne kuntoon. Lopputulos oli sellainen kun haluttiin ja vaikka niiden korjaamiseen käytettiinkin verta, hikeä ja kyyneleitä, niin saatiin niitä vastaan euroissa vähän hyvää.

Muut-ryhmä paukkuu myös yli budjetin. Yllättävän paljon on sellaisia eriä, joita ei ole tullut ajatelleeksikaan. Suurin niistä (valaistuksen lisäksi) on verhot. Emme ole niitä vielä tilanneet kun jäimme vielä arpomaan mitä niiden kanssa pitäisi tehdä. Oli ikävä yllätys saada lähes 10keuron tarjous (asennuksineen) paristoilla/sähköllä toimivista rullaverhoista kaikkiin ikkunoihin. Ihan kaikkiin noita sähköisiä verhoja ei tarvita, mutta tässä olkkari-ruokailutilassa ja alakerran makuuhuoneissa ne kyllä olisi aika ehdottomat. Mielellään otamme vastaan vinkkejä mistä tarjouksia kannattaa kysyä.

Kaikenkaikkiaan ollaan kuitenkin näillä näkymin budjetissa aika spot on. Palataan asiaan kun olemme saaneet lopullisetkin valinnat (verhot ja takka) tehtyä ja kaikista töistä ja tarvikkeista laskut.


Kuvalla ei mitään tekemistä tämän jutun kanssa. Síinä on viimeisin kirppislöytö.

2 kommenttia:

  1. Pakko kysyä minkälaiseen takkaan päädyitte, kun olette pystyneet takan osalta alittamaan budjetin noin reilusti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei vielä ole takkaa. Siksi toteuma on niin pieni. Ollaan ostettu vasta pätkä hormia. Seuraavassa sarakkeessa on ennuste josta näkee, että oletetaan, että mennään budjetoidulle tasolle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!