sunnuntai 24. helmikuuta 2013

valmis betonilattia?


Alakerran betonilattian pitäisi nyt olla valmis, mutta toivomme, että sille voi vielä tehdä jotain. Ja ilmeisesti voikin. 

Lattian teko alkoi joulukuun puolessavälissä. Tarkoitus oli saada päivässä sekä lattiavalu että lopullinen betonilattia litium-silikaattikäsittelyllä. Päivän aikana kävi kuitenkin ilmi, että Ladossa ei ollut tarpeeksi lämmintä, jotta lattia olisi saatu tehtyä kunnolla loppuun saakka.

Olkkarin lattiaa, hyvältä näyttää tässä kohtaa


Pahiten kylmästä ja kosteasta kelistä kärsi olkkarin oven viereinen alue. Tällä kohdalla on rakennusvaiheessa ns. raksaovi, mutta se ei tule olemaan pääsisäänkäynti koska siitä kuljettaessa tullaan sisään suoraan keskelle olohuonetta. Tästä aukosta syötettiin betoni sisään ja samalla sisään ilmeisesti satoi lunta. Näin ollen lattia jäi tältä kohdin liian kylmäksi ja kosteaksi, jotta betoni olisi kovettunut riittävästi hiertämisvaiheessa.

Nyt kun Ladossa on lämmitys tehtiin lattiaan korjaustoimenpiteitä tällä viikolla. Valitettavasti lattia ei vieläkään ole siinä kunnossa kuin haluaisimme. Olkkarin virhettä ei lattiantekijä saanut nätisti korjattua vaan sitä on hierretty niin paljon, että siitä on tullut kivi esiin (joka ei ollut tarkoitus) ja muutenkin se kohta on aika epätasainen ja erinäköinen kuin muu lattia. Harmittaa, että tämä virheellinen kohta on tuolla olohuoneen puolella. Jos se olisi tullut varsinaisen ulko-oven kohdalle eteiseen se todennäköisesti olisi jäänyt eteisen maton alle piiloon.

Raksaoven edessä olohuoneessa


Meitä harmittaa myös se, että olisi pitänyt ennen valua tajuta jättää kantavien väliseinien muurattu ylätaso hieman lopullisen lattiatason alapuolelle.  Nyt kun lattianpinta ja muurattu väliseinäperustus ovat samalla tasolla ja harkko on seinää leveämpi, se näkyy ikävällä tavalla. Tällainen moka on näkyvissä olkkarissa ja keittiössä. Näihin mietitään ratkaisuja. Saisiko esim. listojen avulla piiloon?


Väliseinän harkko pilkottaa lattianraosta...


Positiivista lattiassa on se, että ainakaan vielä betoni ei ole halkeillut. On ilmeisesti aika yleistä, että se niin kuivumisvaiheessa tekee. Tässä auttoi lattiakaverin neuvot katkaista raudoitus väliseinän alta. Tämä ohjaa mahdollisen halkeamisen väliseinän alle näkymättömiin. Lisäksi hänen ohjeistuksensa mukaan laitoimme kaksinkertaisen raudoituksen pilarien ympärille keskelle olohuoneen lattiaa. Lattiantekijä halusi myös tilata tiettyä betonilaatua koska kokemus oli osoittanut, että betonissakin on eroja.

Lattiantekijä on luvannut tulla vielä myöhemmin keväällä tekemään joitain korjaavia toimenpiteitä. Toivottavasti lattia saadaan ok-kuntoon. Suurimmalta osaltahan se on hyvä, mutta nuo muutamat vikakohdat tietenkin harmittaa.

20 kommenttia:

 1. O-ou. Katsotaan miten meidän käy, meidän lattia on majaillut suojien alla jo useamman kuukaude. Samoin eteisen lattian teon aikaan sattui ihan kivat sateet - oli meillä pressut ja kaikki mutta silti sekaan roiskui vettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä oli parempi tuuri! Ja ihan hyvältähän se ainakin näytti sen verran mitä me sitä nähtiin. Ilmeisesti meillä eniten hallaa teki nimenomaan lumisade ja liika kylmyys. Eikös teidän lattia tehty jo syksyllä ennen pakkasia?

   Poista
 2. Eksyin Kähmäräpälän blogin kautta tänne ja hyvältä näyttää täälläkin! Me mietittin myös pitkään betonilattiaa, mutta täälläpäin ei kuulema ole tekijöitä jotka saa sen varmasti onnistumaan, niin peräännyttiin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan millainen teidän lattiasta tulee, kun ei itse sellaista saatu.
  Jos ette päädy piilottamaan harkkojen pilkahduksia listoilla, ehdottaisin että naputatte taltalla harkon pinnan matalammaksi ja valatte paikan päälle. Lattianvalaja voisi osata kertoa mikä laasti tms on saman väristä kun valubetoni. Kiitos myös kuluseurannasta! Onnea projektille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit paikalle!

   Kiitos vinkistä. Kaikki ehdotukset otetaan ilolla vastaan! :)

   Poista
 3. Ja minä siis blogista www.talotervaskallio.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä vastavierailulla. Tsemppiä teidänkin projektiin!

   Poista
 4. Me luultiin pitkään, että säästyttiin halkeamilta, sitten huomattiin muutama hiushalkeama ja lauantaina lattian hionnan jälkeen paljastui että olivatkin vähän isompia. Hieman harmittaa, mutta en käsitä mitä olisimme voineet tehdä toisin. Laatta on normaalia paksumpi ja väliseinien alla on liikuntasaumoja. Lattia valettiin kesällä ja halkeamat huomattiin kun lattialämmitys laitettiin päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh!
   Saa nähdä miten meidän lattian käy. Saattaa hyvinkin vielä halkeilla. Toisaalta se kuuluu betonilattiassa vähän asiaankin.

   Poista
 5. Minusta näyttää hyvältä teidän lattia... tietysti jos itseä harmittaa niin se on kurjaa. Me meinataan laittaa kans betonilattia ja elämyslattioilta odotellaan tarjousta. Kuulin vaan, että olis kallis, mutta kysytään.

  Toivotaan että paranee vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meidänkin mielestä suurimmalta osalta lattia näyttää hyvälle, mutta nuo pari feelukohtaa harmittaa. Ehkä ne saadaan korjattua ja jos ei niin niihin varmaan tottuu. :)

   Poista
 6. Eihän nuita taida saada erottumattomiksi enään mitenkään. Jos häiritsee, niin häiritsee ne vielä 10 vuodenki päästä. En tunne tuota litium silikaattikäsittelyä tarkemmin, mutta voiko sen tehdä korjausvalun päälle? jos tuohon vielä uuden pinta liejun valaa.. Itse lähtisin teidän tilanteessa harkitseen vaikkapa epoksi/akryylilattiaa. Hyvä blogi teillä! kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi hyvinkin olla niin, että ei tuolle enää mitään voi. Lattian tekijä oli sitä mieltä, että paikallisesti tuota voisi korjata elämyspinnoitteella. Ei kyllä ole mitään käsitystä mitä sellainen paikkailu maksaisi ja miten hyvin se nuo korjaisi. Sovittiin lattian tekijän kanssa, että palataan korjaustoimenpiteisiin keväämmäällä. Kirjoitellaan täällä lisää kun ollaan viisaampia asian suhteen (tai ainakin tiedetään mitä tapahtui...).

   Mä luulen, että nyt mennään tuolla lattialla, on lopputulos mitä vaan. Ehkä sitten muutaman vuoden päästä vedetään siihen epoksi tai lauta tai jotain muuta päälle. Mutta totta tosiaan sekin, että mikä harmittaa nyt niin harmittaa varmaan myöhemminkin.

   Kiitos tsemppauksesta! :)

   Poista
  2. Kovasti olisi betonilattia tilauksessa, kun vain tekijä löytyisi. Voisitteko hieman havainnollistaa miten lattian valuu poikkeaa ns. normaalista valusta, jos harkitsee betonilattiaa, onko siinä muuta kummempaa kuin tasoitus suositellaan tehtäväksi koneella ja ennen pinnoitteen asennusta tulee liimat ym poistaa ja lattia "tasoittaa" tasaiseksi ennen pinnoitetta? Lisäksi mitä eroa on epoksi-/akryyli- tai litium-silikaattikäsittelyillä? Teko? Hinta???

   Poista
  3. Miten sen piti mennä, oli niin että lattian tekijä tilasi itse haluamansa betonin. Hänen mukaansa toimittajilla oli pieniä eroja ja sillä olisi hieman merkitystä lopputulokseen. Lattiaurakoitsija hoiteli koko alakerran valun aina kylppäreiden kaatoja myöten. Ne lattian osat joihin oli tarkoitus jättää betonipinta, hän liippasi koneellisesti varmaan lähes kymmenen kertaa. Lopputuloksena piti olla todella hienojakoinen betonipinta. Tämä pinta sitten käsiteltiin tuolla litium-silikaatilla.

   Mikä sitten meni vikaan? Ulkolämpötila oli valupäivänä pikkuisen pakkasen puolella ja avoimesta ovesta satoi lunta sisään. Oven tietysti piti olla auki että sitä betonia saatiin sisään. Seurauksena oli että oven kohdalla valun pinnassa oli hiekkapinta näkyissä. Valun jälkeisnä päivinä pakkanen kiristyi ja ainakin joissain kohdissa valun pinta oli päässyt jäätymään. Lisäksi ovat ne muutamat paikat joissa pilkottaa sokkelin harkko. Pinta on kyllä hieno niissä paikoissa joissa noita mokia ei ole.

   Epoksin/akryylin ja litiumsilikaatin eroon en osaa oikeastaan ottaa kantaa. Ymmärtääkseni epoksi on pinnoite betonin päälle kun taas litiumsilikaatti ei varsinaisesti ole pinnoite vaan ainoastaan sulkee betonin pinnan niin ettei se pölyä.

   Poista
 7. Voi eiii... Meinasin otsikon perusteella kirjoittaa, että ehditte ensin! Meillä plaano vielä odottelee viimeistä pintaa eli desigbetonilattiaa ja tietenkin vahausta. Aikataulut venyy ja paukkuu...!
  No. Tsemppiä teille - toivottavsti kaikki järjestyy. :)

  VastaaPoista
 8. Käsittääkseni tuohon betonilattian päälle voi pumpata primeroinnin Weberin design plaanon kahtena kerroksena. Sieltä vaan väriksi G20 niin on lähellä betonia. Se korjaisi virheet mutta maksaa tietenkin rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Typo: primeroinnin jälkeen...

   Poista
  2. Hyvä tietää. Vähemmän hyvä tietenkin tuo kustannus...

   Poista
 9. I κnow thіѕ if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I'm asѕumіng havіng a blоg like yours ωould cost a pгеtty pennу?
  I'm not very internet smart so I'm not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

  Feel free to visit my web-site: garden centers denver

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!