tiistai 2. huhtikuuta 2013

väliaikatietoja betonilattiasta


Pääsiäislauantaina kävimme juttelemassa lattian tekijän kanssa siitä miten saamme betonilattian fiksattua. Keskustelun jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ennen kuin mitään ratkaisuja asian kanssa tehdään, otetaan lattia kokonaan esiin ja pestään se kunnolla. Tätä ei oikeastaan voi tehdä ennen kuin talo on suurin piirtein valmis. Näin ollen lopulliset päätökset siirtyvät toukokuulle (toivottavasti ei sen pidemmälle).

Tilanne on siis sellainen, että betonilattia tehtiin joulukuussa ja kylmä sekä lumi pääsivät puremaan tekovaiheessa niin, että lattiasta ei tullut aivan virheetöntä. Lisäksi siellä oli pari meidän mokaa, jotka pitää tavalla tai toisella korjata. Lisää täältä.

Ensinnäkin haluamme tarkistaa onko litiumsilikaattikäsittely toiminut niin kuin pitäisi vai onko kylmä vaikuttanut siihenkin epätoivotulla tavalla. Käsittelyn tarkoitus on sitoa betoni niin, että se ei pölyä ja että se ei ime itseensä likaa.

Mikäli litiumsilikaattikäsittely on ok ja lattia on näin ollen pääosin kunnossa, pitää sopia miten ongelmakohdat korjataan. Betonikaverin ehdotus oli, että paikkakorjataan lattia elämyspinnoitteella. Tämä hieman arveluttaa sillä pelkään korjattujen kohtien poikkeavan liikaa muusta lattiasta. Se ei kai selviä muuta kuin kokeilemalla.

Itse mietimme muitakin vaihtoehtoja, joissa koko lattia käsiteltäisiin uudestaan. Elämyspinnoite voitaisiin laittaa koko lattiaan. Tämä kai hyvä ratkaisu (en tosin ole livenä nähnyt tuota elämyspinnoitetta), mutta myös erittäin kallis sellainen. Yksi optio on laittaa lattiaan epoksipinnoite. Tai sitten lattia vain yksinkertaisesti maalataan. Emme tosin tiedä reagoiko maali jotenkin tuon litiumsilikaattikäsittely kanssa. 

Vielä eilen en oikein ollut innostunut tuosta maalausideasta. Olinhan nimenomaan halunnut betonilattian joka näyttää siltä itseltään. Tänään kuitenkin bongasin maaliskuun Avotakasta betonilattian, joka oli maalattu valkoiseksi ja maalin päälle oli vielä laitettu lakka. Ainakin kuvissa se näytti tosi kivalle. Ehkä maali ei olekaan ollenkaan hullumpi vaihtoehto. Edellisessä kodissamme oli valkoinen lattia (ei tosin betonia) ja valkoiset seinät ja tykkäsin siitä kombosta todella paljon. Alla Avotakasta 3/2013 kopioitu kuva maalatusta betonilattiasta.


8 kommenttia:

 1. Lattian voi myös valaa valkoiseksi. Meille suoritettiin yläkertaan Plaano-valu ja valun yhteydessä sain tietää, että valun olisi saanut myös valkoisena. Ilmeisesti muitakin värejä on tarjolla. Harmillisesti olimme juuri ostaneet lattialaatat olohuoneeseen ja keittiöön joten, hieman myöhätyi tuo tiedon murunen.

  Neliöhinta ei olisi ollut paha, huomattavasti halvempi kuin laatat töineen ja värkkeineen.

  http://raksahomma.blogspot.fi/2013/02/ylakerran-lattia.html#comment-form

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plaano-valusta en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Ehkä sitten seuraavaan taloon. ;)

   Poista
 2. Meillä loppujen lopuksi maalattiin ja lakattiin betoni. Ihan ok pinta tuli vaikka aluksi harmitti todella paljon kun menetimme eläväpintaisen betonin. Meillä maalaamiseen päädyttiin kun lakka muutti betonin värin ruskeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olette olleet ihan tyytyväisiä tuohon maalattuun ja lakattuun pintaan. MInkä väriseksi maalasitte? Löytyykö siitä kuvia teidän blogista?

   Poista
 3. Tuon Plaanon voi siis laittaa teidän nykyisen valun päälle, n. 1cm kerros riittänee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Pitääkin ottaa tuosta selvää. Kiitos!

   Poista
 4. Kiva blogi sinulla! Uusi lukija ilmoittautuu! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!