tiistai 24. heinäkuuta 2012

lato perustuu

Homma sujuu kuin rasvattu. Pitäisi osata olla tyytyväinen kun vieläkään ei ole kohdattu oikeita vastoinkäymisiä.

Viikonloppuna aloitimme talokoovoimin valun valmistelun. Formexin anturamuotteja meni yhteensä 14 kpl. Lauantaina piti soittaa 2 minuuttia ennen sulkemisaikaa ja tilata yksi muotti lisää. Väliseinän antura jatkuikin pidemmälle kuin ensin piirustuksista tulkittiin. Sata pistettä V. Leinolle palvelusta. Saivat extramuotin portin ulkopuolelle ja kun laskutusjutut olivat kunnossa niin homma toimi. Erityiskiitokset Teemulle palvelusta.

Eka kerralla piti hankkia myös voimapihdit harjateräksiä varten ja kevyt työmaakeskus, josta saa jaettua voima- ja tavallista virtaa eri koneille. Vaikka ennestään onkin joitain työkaluja ja laitteita olemassa niin aina on jotain hankintalistalla.

Tarkistusmitattiin vielä ulkomitat ja ristimitta. Sen jälkeen anturamuotit paikalleen ja surrauslangalla kiinni jatkokohdista ja kulmista. Katsottiin kilpailijan Lammin Tassun esittelyvideo Lammin sivuilta ja opittiin siitä. Muuten olisi niitä ostettukin, mutta olivat tasan 50% kalliimpia kuin Formex. Myös K-raudassa on asiakasnumero (ja siis jonkinnäköinen alennuskin) olemassa, mutta siltikin pitivät niitä tassujaan niin arvokkaina, että päätettiin jättää ne heille tällä kertaa. Netin rautakaupoista on hyvä hakea kolmaskin hintatieto. V. Leino pärjäsi siinäkin hyvin, mutta ero tuli pääasiassa rahdista, jota emme laskeneet ollenkaan koska haimme tavaran itse.

Muistettiin kaivaa anturan alle viemäri ja vedentuloputkelle varaus. Lisäksi vielä varaus tulevaan autotalliin menevälle vedelle. Tosin vuorokausi kaivamisen jälkeen autotallin paikka vaihtui ja tuo vesiputki sojottaa anturan alta täsmälleen väärään suuntaan. No, taipuisa putki on keksitty...

Vielä pujottelimme sähköurakoitsijan tuoman kuparisen maadoituskaapelin anturan raudoituksen päälle. Sähköurakoitsijakin on siis valittu. Sähköpalvelu Petri Hintsanen Tammelan ja Forssan suunnalta on oman kokemukseni mukaan ei ehkä halvin, mutta luotettava ja täsmällinen sekä osaa kysyä ja ehdottaa asioita mielestäni asiallisesti. Petri lisäksi hoitaa suunnittelun ja huolehtii suunnitelmien toimittamisesta Kannustalolle aikanaan ulkoseinille tulevien sähköjuttujen putkituksia varten.

Tuttu betonikuski muistutti, että muotin yläreuna kannattaa tukea niin ettei se pääse leviämään valun yhteydessä. Monen rakentajan laskelmat betonin menekistä on kai mennyt pieleen kun määrä on tuon leviämisen vuoksi kasvanut melkoisesti. Sen tarpeellisen lisäkuution hinta on aika hurja kun joutuu maksamaan rahdin vielä turhaan. Sidottiin yläreuna ihan tavallisella muovinarulla n. 60 cm välein. Torstaina on tarkoitus valaa. Silloin näemme kestävätkö narut.

Huomaa tyylikäs ruokailuryhmä

Työ jatkui vielä tarkistusmittauksilla ja merkkaamalla muotin reunaan valun yläreunan korkeus. Se kävi helposti vaaituslaitteella ja kolmen miehen yhteistyöllä. Yksi piti mittalautaa, toinen kiikaroi ja huuteli sen oikealle korkeudelle ja kolmas piirsi viivan muottiin. Piirrettiin merkki parin metrin välein. Valun pitäisi kyllä näillä eväillä onnistua. Tulossa on n. 11m3 betonia ja se pudotetaan muottiin pumppuautolla. Tämä siksi kun kourulla varustettu auto ulottuu vain noin 6 metrin päähän ja seudulla ei ilmeisesti ole kovin paljoa kuljetinhihnalla varustettuja autoja. Miksi niitä olisikaan kun asiakkaat maksavat pumppuautonkin kun vaihtoehtoa ei ole. Pumppuauton lisäkustannus on kolmen betonikuution luokkaa.

Teimme vielä mahdolliselle ylijäämäbetonille varapaikan tontin liittymän viereen. Laitamme jonkinnäköisen portin hillitsemään uteliaiden käyntejä kun ei olla paikalla. Kaivurikuski oli pyynnöstä kouraissut pienen kuopan tien viereen ja naputtelimme siihen pienen muotin portin perustuksia varten. Tulee sekin tehtyä jos betonia jää yli. Jos ei jää niin se tullaan sekoittamaan myllyllä tai täyttämään lattiavalun yhteydessä.

Jännä nähä miten valutyöt onnistuu....

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Kiva seurata teidän blogia, kun tällä hetkellä mennään vähän samoissa vaiheissa. Onnea valutöille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Hauska seurata teidän projektin etenemistä! :)
   Onnea ja tsemppiä teillekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi!